İnsan ve toplumun bilgi birikimi, kültür seviyesini belirler. Yaşam şekli, bilgi düzeyi, benlik, bakış açısı gibi kavramlar toplumların genel kültürü ile ilgilidir. Herhangi bir konu ya da olay ile ilgili bilgilerin farkında olunması ve bu olay ya da olguları bilmek kültürün tanımıdır.
Burada önemli olan noktalardan birisi de; kültürü hem öğrenmek, hem de öğretmektir. Öğreterek; genel kültürün sürdürülebilir olması amaçlanır. Nesilden nesile kültür aktarılmalıdır. Ancak o zaman kalıcı olmayı başarır. İlk yapılması gereken genel kültür seviyesini artırmaktır.
Bilgisiz ve çoğu şeyden bihaber olmak; vizyonsuz, özgüvensiz, görüş açısı olmayan, güçsüz, yorumlama yeteneğinden yoksun, sosyal ve ekonomik açıdan vasatlığı meydana getirir. Haliyle bilgisiz toplumlar oluşur. Genel kültür sadece yaşanılan ülkeyle alakalı değildir, tüm ülkeleri içinde barındırır ve evrenseldir.
Dünyadaki olaylar ve olgular herkes tarafından genel kabul görmüş bilgilerdir. Bu sebeple ilgili olunan veya öğrenmek istenilen ülkelerin de kültürleri araştırılabilir. Özellikle tarih konusunda da bilgili olmak gerekir. Ülkesinin geçmişini bilmeyen, tanımayan bireyler; kendisinin ve ülkenin geleceği için faydalı olamazlar.
Genel kültür seviyesi artırmak isteniyorsa; ilk önce ilgi duyulan alanlara yönelmek gerekir. Tarih, Edebiyat, Resim, Müzik, Sinema, Coğrafya ve daha bir sürü konu başlığı mevcuttur. Merak edilen alan kişiye belli bir bakış açısı kazandırır. Bu açı kişinin olay ve olgulara olan yorumunu ortaya çıkarır.
Genel Kültür Seviyesini Artırmak İçin Öneriler
- Kitap okumak
- Araştırma yapmak
- Müzeye gitmek
- Sinemaya gitmek
- Seminerlere katılmak
- Tarih ve turistik alanları gezmek
- Belgesel izlemek
- Sosyal olmak
- Anlatmak ve dinlemek
Görüldüğü gibi genel kültüre katkı sağlamak için çeşitli yöntemler vardır. Bunlardan bir tanesi de anlatmak ve dinlemek. Çünkü iletişim yoluyla da insanlardan bazı bilgiler edinilebilir. En çok tercih edilen yöntem ise okumaktır. Kitaplar sayesinde çeşitli bilgiler edinip donanımlı hale gelinebilir.
Genel Kültür Bilgisini Artıran Kitap Tavsiyeleri Nelerdir?
- Nutuk – Mustafa Kemal Atatürk
- Vatan Yahut Silistre – Namık Kemal
- Küçük Ağa – Tarık Buğra
- Homo Deus: Yarının Kısa Bir Tarihi – Yuval Noah Harari
- Kavgam – Adolf Hitler
- ABD Tarihi – Alan Nevins
- Mai ve Siyah – Halid Ziya Uşaklıgil
- Önce Ekmek – Orhan Kemal
- Bir Nedene Sunuldum – Yalçın Tosun
- Boynu Bükük Öldüler – Yılmaz Güney
- Sokrates’in Savunması – Platon
- Önemsiz Bir Kadın – Oscar Wilde
- Madame Bovary – Gustave Flaubert
- Notre Dame’ın Kamburu – Victor Hugo
- Sefiller – Victor Hugo
- İlahi Komedya – Dante
- Suç ve Ceza – Dostoyevski
Bilgi sahibi kişiler genel kültür seviyesi yüksek, özgüvenli, sosyal, eğitimli ve değerli kişilerdir. Bu seviyeyi artırmak için kişiler hamle yapmak zorundadır. Doğru hamle ortaya koyulduğunda amaçlanan hedefe ulaşılır ve bilgi kazanılmış olunur. Genel kültür bilgisi, kişisel çabaların sonucuyla kazanılır. Kültürlü insan; ayağı yere sağlam basan insandır. Bilgi sınırsızdır ve keşfedilmeyi bekler.